Salam Perjuangan!

Pakatan Rakyat (PRN9) kini membuka langkah untuk menyatukan sumber informasi Pakatan Rakyat dari seluruh Negeri Sembilan.

Sebagai permulaan PRN9 memohon jasa baik saudara-saudari dapat menyalurkan link-link laman web dari Yang Berhormat dari Pakatan Rakyat (15 dun dan 3 parlimen), juga aktivis-aktivis PR dan organisasi PR samada di peringkat cawangan hinggalah ke peringkat negeri.

Kepada Yang Berhormat Pakatan Rakyat yang belum memiliki sebarang laman web atau blog diharapkan dapat mewujudkannya segera. Antara laman YB PR N9 yang masih belum diperolehi antaranya YB (DAP) Seremban, Repah, Rahang, Temiang, Senawang, Nilai dan Lukut dan YB (PKR) Port Dickson.

Sekian, terima kasih

Perhimpunan GMI

Blog Adun PR N9

Sunday, September 27, 2009

Ketelusan Pas Memilih Calon

Emel panchor007@yahoo.com

Umno didakwa gagal mengemukakan nama calon alternatif selain Tan Sri Isa Samad seperti yang diminta Muhyidin Yasin, timbalan presiden Umno malah turut mendapat tentangan hebat dari mantan perdana menteri Tun Dr. Mahathir. Isunya satu kerana Isa pernah didakwa oleh jawatankuasa disiplin Umno akibat rasuah semasa bertanding jawatan naib presiden Umno dan digantung selama 3 tahun.

Tun Mahathir berulang kali menyatakan tidak dapat menerima Isa sebagai calon BN kerana pada pendapat beliau akan menyebabkan moral Umno akan tercemar. Tetapi lain pula bagi Umno Telok Kemang yang berterusan mempertahankan Isa, Umno Telok Kemang terus berdiri teguh menyokong ketua mereka untuk bertanding disini. Yang pasti akan ada sabotaj yang bakal berlaku di Bagan Pinang, andai Isa tidak terpilih Umno Telok Kemang akan jadi macam Umno Permatang Pauh yang sabotaj Rohaizat kerana calon mereka tak terpilih. Begitu juga andai Isa yang terpilih, kita nantikan apa pekung yang akan dibuka Muhyidin dan Tun Mahathir untuk memalukan Isa.

Itu cerita Umno, cerita calon Pas bagaimana pula? calon yang kuat diperkatakan ialah Pesuruhjaya Pas Negeri Sembilan, saudara Zulkefli Omar. PJ Pas ini bukanlah orang tempatan Telok Kemang malah acap kali tewas dalam pilihan raya di kawasan sendiri di dun Lenggeng. Bukan bermaksud menidakkan kemampuan beliau tapi mereka yang mengenali Pas Negeri Sembilan telah maklum hanya pasca PRU 2008 baru nampak muka beliau sana sini berdamping dengan masyarakat. Malah ada khabar yang dimaklumi beliau di kawasan Seremban juga tidak mendapat tempat.

Diharapkan Pas dapat menilai kemampuan calon mengikut tempat yang bakal ditandingi. Bagan Pinang memerlukan wakil tempatan setanding Isa. Andai Isa bertanding walaupun disabotaj pemimpin negara beliau masih mempunyai akar umbi yang kukuh. Tidak seperti Pas andai meletakkan Zulkefli yang bukan wakil tempatan umpama mengorek kubur untuk diri sendiri. Tepuk dada tanya selera.

No comments: